Ősszel a hajhullás természetes folyamat, de ha aggasztó a mértéke, akkor érdemes utánajárni az okoknak. A hajhullásnak számos oka lehet, például a stressz, a vitaminhiány vagy a pajzsmirigy-probléma. Ha ezeket az okokat ki tudjuk küszöbölni, akkor a hajhullás is megszűnhet.

Az őszi hajhullás minden évben megtörténik. A haj növekedése és hullása egy ciklikus folyamat, amely körülbelül 6-8 hetet vesz igénybe. Az őszi hajhullás során a hajszálak a növekedési szakaszból a nyugalmi szakaszba lépnek át. Ez a folyamat általában ősszel kezdődik, és tavasszal fejeződik be.

 

Mi okozza az őszi hajhullást?

 

Az őszi hajhullásnak számos oka lehet, beleértve:

·        A nappali fény hosszának csökkenése: A nappali fény hosszának csökkenése jelzi a testnek, hogy itt az ideje a téli hibernációnak. Ez a folyamat a haj növekedésének lassulásához vezethet, és a hajszálak nyugalmi szakaszba léphetnek át.

·        A hőmérséklet csökkenése: A hőmérséklet csökkenése szintén hozzájárulhat az őszi hajhulláshoz. A hideg levegő kiszáríthatja a hajat, ami a hajszálak törékenységét és hajhullását okozhatja.

·        A stressz: A stressz is okozhat hajhullást. A stresszhormonok, például a kortizol, károsíthatják a hajhagymákat, és a hajszálak nyugalmi szakaszba lépését okozhatják.

Tünetek

Az őszi hajhullás legjellemzőbb tünete a fokozott hajhullás. A hajszálak általában a fejtetőn hullanak ki, de a hajhullás a haj teljes felületén is megfigyelhető lehet. A hajhullás általában ősszel kezdődik, és tavasszal csökken.

 

Mit lehet ellene tenni?

 

Az őszi hajhullás ellen nem lehet teljesen megvédekezni, de vannak olyan dolgok, amelyeket tehetünk annak csökkentése érdekében.

·        Egészséges táplálkozás: Az egészséges táplálkozás segíthet fenntartani a haj egészségét. A haj növekedéséhez szükséges tápanyagok közé tartozik a fehérje, a vas, a cink és a biotin.

·        Egészséges életmód: Az egészséges életmód, például a rendszeres testmozgás és a stressz csökkentése szintén segíthet a haj egészségének megőrzésében.

·        Hajápolási termékek: Egyes hajápolási termékek segíthetnek a hajhullás csökkentésében. Ezek a termékek általában olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek táplálják a hajhagymákat és erősítik a hajszálakat.

 

Mit lehet utána tenni?

 

Az őszi hajhullás után a haj általában újra növekedni kezd. A haj növekedésének sebessége egyénenként változó, de általában 3-6 hónapba telik, mire a haj visszanyeri eredeti mennyiségét.

 

Normális hajhullás mennyisége


A normál hajhullás mennyisége napi 50-100 hajszál. Ha a hajhullás mennyisége jelentősen meghaladja ezt az értéket, akkor lehet, hogy valamilyen más probléma áll a háttérben. Ezek a problémák közé tartozhat a pajzsmirigy-probléma, a vitaminhiány vagy a gyógyszerek mellékhatásai.

 

A haj növekedése és frissülése

 

A haj növekedése egy ciklikus folyamat, amely körülbelül 6-8 hetet vesz igénybe. A folyamat három szakaszból áll:

·        Növekedési szakasz: Ez a szakasz körülbelül 3-5 hónapig tart. Ebben a szakaszban a hajszálak gyorsan nőnek.

·        Átmeneti szakasz: Ez a szakasz körülbelül 2 hétig tart. Ebben a szakaszban a hajszálak növekedése lelassul.

·        Nyugati szakasz: Ez a szakasz körülbelül 2-3 hétig tart. Ebben a szakaszban a hajszálak elhalnak és kihullanak.

A hajszálak általában 2-5 évig élnek. A hajhullás és a hajnövekedés egyensúlya fenntartja a haj egészségét és mennyiségét.

 

Diagnózis


Az őszi hajhullás diagnosztizálására általában nem szükséges orvosi vizsgálat. A diagnózis felállításához az orvos megvizsgálja a páciens fejbőrét, és megkérdezi tőle a hajhullás mértékét és időtartamát. Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy az őszi hajhulláson kívül más ok is állhat a háttérben, akkor további vizsgálatokat rendelhet el, például vérvizsgálatot vagy hajvizsgálatot.

 

Kezelés


Az őszi hajhullás általában nem igényel kezelést. A hajhullás általában magától is megszűnik tavasszal. Ha a hajhullás súlyos vagy aggasztó, akkor az orvos javasolhat olyan kezeléseket, amelyek segítenek a hajhullás csökkentésében.

 

Gyógymódok

A következő gyógymódok segíthetnek a hajhullás csökkentésében:

·        Egészséges táplálkozás: Az egészséges táplálkozás segíthet fenntartani a haj egészségét. A haj növekedéséhez szükséges tápanyagok közé tartozik a fehérje, a vas, a cink és a biotin.

·        Egészséges életmód: Az egészséges életmód, például a rendszeres testmozgás és a stressz csökkentése szintén segíthet a haj egészségének megőrzésében.

·        Hajápolási termékek: Egyes hajápolási termékek segíthetnek a hajhullás csökkentésében. Ezek a termékek általában olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek táplálják a hajhagymákat és erősítik a hajszálakat.

Gyógyszeres kezelések

Az orvos az alábbi gyógyszereket is felírhatja a hajhullás csökkentésére:

·        Minoxidil: Ez a gyógyszer a fejbőrbe jutva táplálja a hajhagymákat és segíti a haj növekedését.

·        Finasztrin: Ez a gyógyszer a tesztoszteron egy formáját blokkolja, amely a hajhullást okozhatja.

·        Dutasterid: Ez a gyógyszer a tesztoszteron két formáját blokkolja, amelyek a hajhullást okozhatja.

Sebészeti beavatkozások

Az orvos az alábbi sebészeti beavatkozásokat is javasolhatja a hajhullás kezelésére:

·        Transzplantáció: Ez a beavatkozás során a fejtetőről származó egészséges hajszálakat ültetik át a kopasz területekre.

·        Follikuláris stimulációs terápia (FUT): Ez a beavatkozás során a fejbőrbe elektromos impulzusokat juttatnak, amelyek serkentik a hajhagymák növekedését.

·        Follikuláris stimulációs terápia (FUE): Ez a beavatkozás során a fejbőrbe tűket juttatnak, amelyeken keresztül lézerfényt bocsátanak ki, amelyek serkentik a hajhagymák növekedését.


Hogy megfelelő frizuránk legyen, ahhoz a hajunknak is egészségesnek kell lennie. Természetes vitamintartalma, antioxidáns hatása miatt a Catalase kapszula nem csak a hajunkra, de az egész szervezetünkre pozitívan hat. Nem csak az őszülésen, de a hajhulláson is segít!